PET

PET është akronimi për një plastikë shumë të zhdërvjellët dhe të sofistikuar të quajtur Polietileni Terephthalate.

PET nganjëherë quhet poliester dhe prodhohet nga mono-etilen glikoli (MEG) dhe acidi terefalal i pastruar (PTA), i cili rrjedh nga nafta e papërpunuar dhe gazi natyror.

Për arsye të shëndosha ekonomike dhe të sigurisë, është plastika e përdorur për të bërë enët më të zakonshme në tregun e pijeve të buta sot: shishja plastike.

Përdoren me sukses në paketimin për pije joalkoolike të gazuara, ujë në shishe, qumësht, lëng, pije sportive dhe energjetike, kavanoza, punta, tuba dhe tabaka për artikuj ushqimorë, shishe për amvisëri, produkte të kujdesit personal dhe farmaceutik, si dhe fletë dhe film për paketim, PET është lloji i plastikës i etiketuar me kodin # 1 në fundin e shisheve dhe kontejnerëve.